Wat moet ik me van een ISF calibratie voorstellen?

 

 

Om U een idee te geven wat foute instellingen met het weergegeven beeld doen, kunt U hieronder een vergelijking zien van een aantal vaak voorkomende instellingsfouten ten opzichte van het originele (juiste) beeld.

 

Het is wel belangrijk te weten dat monitor instellingen allemaal anders zijn, en dus niet een 100% nauwkeurig beeld schetsen. Het is wel een goed hulpmiddel om een idee te krijgen wat een ISF calibratie allemaal kan verbeteren.

 

 

 

 

Black level(helderheidsinstelling)

 

Op de onderstaande reeks foto's is zichtbaar wat er gebeurt als de blacklevel verkeerd wordt ingesteld. Het middelste plaatje is juist.  links is er een te lage, en rechts een te hoge helderheidsinstelling zichtbaar. Een te laag ingestelde helderheid heeft detailverlies in het zwart tot gevolg. En een te hoog ingesteld helderheidsniveau geeft een flets beeld zonder diepte en matige zwarttinten.

 

 

 

 

 

White level(contrast)

 

Nu het contrast. Links een te laag contrast, de lichte delen van het videosignaal zijn dof en er zit minder diepte in het beeld. en rechts een te hoog ingesteld contrast met duidelijk verlies van detail in de lichte delen, en opnieuw verlies in beelddiepte. 

 

 

 

 

 

De grayscale.

 

De foto hiernaast laat U weer het uitgangspunt zien, het juiste beeld. Hieronder kunt U zien wat een slecht ingestelde kleurtemperatuur met het weergegeven beeld doet. Er is ligt duidelijk een sluier over ieder onderstaand beeld heen. Met van links naar rechts: te veel blauw, te veel groen en te veel rood in de grijstrap.

 

 

 

 

Gamma.

 

3 gamma instellingen. Links een te laag gamma wat een flets beeld oplevert. En rechts een te hoog gamma, wat weer te donker is, en detailverlies heeft in de donkere stukken van het videosignaal(clipping of blackcrush).

 

 

 

 

 

 

Color decoding.

 

Ook in het kleurmanagement van uw display kan het fout gaan. Het middelste beeld is juist, terwijl aan de linkerzijde red push aanwezig is. En aan de rechterzijde green push. Dus het overmatig toevoegen van een bepaalde primaire kleur aan het signaal.

 

 

 

 

 

 

 

Scherpte.

 

Hiernaast opnieuw het juiste beeld. En op de onderstaande foto's wordt duidelijk wat een onjuist ingestelde scherpte doet. Links is de scherpteinstelling duidelijk te laag, wat een onduidelijk, ongedefinieerd beeld oplevert. En aan de rechterzijde is de scherpte te hoog ingesteld. Wat weer een verharding in het beeld geeft, door het toevoegen van witte pixels aan het bronsignaal. 

 

 

 

 

 

Kleur(verzadiging)

 

Een beeld met met natuurlijke kleuren in de juiste hoeveelheid, en daarnaast een beeld met duidelijke oververzadiging. Let ook op de huidskleuren op het rechterplaatje. Die zijn veel te rood, wat duid op te veel kleur in uw beeld. Al is dit wel vaak de instelling die in de fabrieksstand van uw plasma/lcd televisie zit.

 

 

 

 

 

Conclusie.

 

U kunt er vanuit gaan dat alle bovenstaande "problemen" in mindere of meerdere mate aanwezig zijn in uw toestel. Imaging science solutions draagt er zorg voor dat alle beeldaspecten van uw televisietoestel optimaal worden afgesteld, zodat U er de maximale kijkervaring mee zult beleven.

 

Een beeld dat trouw is aan de originele opname, met maximale details en afgestemd op uw persoonlijke omstandigheden.

 

 

The right picture, the whole picture and nothing but the picture.