HDR en Dolby Vision kalibreren

 

 

UHD premium bestaat feitelijk uit 3 hoofdelementen.

 

1. 4K resolutie

2. HDR(High Dynamic Range)

3. REC2020 kleurruimte

 

4K resolutie heeft 4096 x 2160 pixels. Waar full-HD een resolutie van 1920 × 1080 pixels heeft. Dit betekent dus dat het weergegeven beeld een 4 maal zo hoog aantal beeldpunten heeft als het full HD signaal, waardoor een groter scherm op kleinere afstand bekeken kan worden, zonder dat de beeldkwaliteit zal verminderen. Al is het aanbod aan 4K beeld materiaal nog erg klein.
 
HDR oftewel High Dynamic Range is wellicht het belangrijkste element van de UHD spec. 
Waar het bekend is dat het dynamisch bereik van het weergegeven beeld als belangrijkste kan worden aangemerkt. Zal HDR hier een extra dimensie aan toevoegen.
 
Stelt u zich eens voor dat een televisie een beeld kan produceren dat qua licht veel dichter staat bij wat u in werkelijkheid zou zien in het echte leven. Dit wordt mogelijk gemaakt door HDR. En wel door het dramatisch verhogen van de contrastwaarden in het beeld. Highlights worden vele malen helderder en zwart wordt nog dieper met meer detail.
 
Bij deze hogere dynamiek hoort ook een groter palet aan kleuren. REC2020. De nieuwe norm die UHD televisie gaat gebruiken. Deze nieuwe kleurruimte heeft een veel groter palet dan de huidige REC709 normering.
 
Op de foto hieronder ziet U links de huidige REC709 kleurruimte. Rechts de nieuwe REC2020 kleurruimte zoals deze in de UHD spec zal worden gebruikt.
 

 

 

Veel van bovenstaande onderwerpen staan nu (maart 2016) nog in de kinderschoenen. Imaging Science Solutions blijft investeren en onderzoeken wat de beste methoden zijn om dit in de toekomst ook perfect voor U te kaliberen. Denk hiervoor aan de nieuwste soft- en hardware en know-how.

 

 

Dolby vision

Dolby vision is een HDR variant ontwikkeld door dolby.

 

Deze vorm van HDR is beschikbaar in zowel theaters als in de thuisbioscoop. En kun je terugvinden in de schermen van o.a. LG, Sony, Philips, Panasonic en Loewe.

 

Ook zijn er verschillende UHD spelers op de markt die Dolby vision ondersteunen. en worden veel series op netflix ook in Dolby vision aangeboden.

 

Het verschil met HDR10 is onder andere dat Dolby dynamische metadata kan gebruiken, waarmee in real-time de scenes geoptimaliseerd worden. Maar in principe doen HDR10 en Dolby vision hetzelfde.

 

Kalibratie van Dolby vision is erg beperkt geweest, maar de nieuwe 7e generatie LG Oled toestellen kan er met een speciale workflow in Calman toch een Dolby vision calibratie gedaan worden.