3D kalibratie

3D bestaat al jaren. Sinds de jaren 50 hebben theaters en filmstudio's allerlei manieren uitgeprobeerd om films in 3D weer te kunnen geven, om zo de mensen in hun theaters te krijgen. Het 3D effect wordt gecreerd door ieder oog een iets ander beeld te geven. En door deze 2 beelden te combineren wordt de derde dimensie(diepte) gesimuleerd. Dit heet stereoscopie(2 beelden).

 

Denkt U maar aan de ouderwetse rood/blauwe glazen die gebruikt werden. En later kwamen er nog andere kleurvarianten die eigenlijk heel veel nadelen hadden. Het beeld werdt zwaar aangetast door de kleurfiltering die toegepast werdt. Er was eigenlijk niet normaal naar te kijken.

 

De moderne variant van 3D werkt met zogenaamde electronische "shutter glasses" die aangestuurd worden door het display. De glazen in deze bril worden om en om verduisterd en gepolariseerd. Om zo het "stereoscopische 3D effect te verkrijgen. Dit systeem is eigenlijk hetzelfde als het rood/blauwe systeem maar met de hedendaagse moderne technologie eigenlijk niet meer te vergelijken. Het beeld is veel beter en vooral kleuren kunnen beter weergegeven worden, omdat deze moderne brillen geen kleurtint meer nodig hebben om het 3D effect te maken. In het nieuwe 3D systeem werkt de bril samen met het refreshrate van het display. Het display "vertelt" de bril waneer er een glas verduisterd moet worden.

 

 

Het kalibreren in 3D werkt ook iets anders dan het normale calibreren. Er wordt nog steeds gebruik gemaakt van de D65 norm zoals bij standaard calibraties, maar om de juiste wittint te krijgen met de bril op, moet er ook door de bril heen gemeten worden, om zo de lichte tint van de bril mee te nemen in de metingen. Dit brengt een paar praktische veranderingen met zich mee.

 

Imaging science solutions heeft al meerdere 3D calibraties met succes afgerond. En kan dit ook voor U realiseren. Wij blijven wel bezig met het onderwerp en eventuele veranderingen in aanpak, aangezien fabrikanten 3D ook nog niet geperfectioneerd hebben.