TV kleuren instellen

 

 

Waar wordt allemaal naar gekeken tijdens een ISF calibratie?. En wat komt er kijken bij een beeldscherm kleuren kalibreren?.

 

 

Een ISF calibratie begint altijd met het controleren van de bekabeling. Hierbij wordt bekeken of uw apparatuur optimaal is aangesloten. Meestal wordt dit onderwerp al voor de calibratie besproken.  Zodat de benodigde kabels van te voren aangeschaft kunnen worden. De calibratie is natuurlijk alleen exact als de bekabeling wordt meegenomen in de berekeningen. 

 

Daarna de instellingen van de gebruikte randapparatuur. Hier is vaak al een winst te behalen, omdat ook een dvd/blu-ray speler ook mogelijk een foute instelling heeft. Een veel voorkomende fout is bijvoorbeeld de aspect ratio instelling.

 

Waneer is vastgesteld dat uw randapparatuur juist ingesteld is en op de juiste manier aan uw display is verbonden, kan er een meting gedaan worden om de pre calibration situatie vast te stellen. Dit zal later in het calibratierapport getoond worden alszijnde de situatie voor calibreren.

 

 

 

 

De kalibratie zelf.

 

Een televisie heeft verschillende "presets" die in het beeldmenu aanwezig zijn. Een paar voorbeelden zijn dynamisch, levendig, natuurlijk, sport, film etc.

 

Alvorens met de isf calibratie te beginnen, moet eerst het beste uitgangspunt worden gekozen. Dit betekent het beeld dat het dichtst bij de juiste instelling zit. Dit zal in de meeste gevallen de "cinema" of "film" stand zijn. Waneer de juiste preset is gekozen kan er naar de individuele aspecten van het beeld worden gekeken.

 

 

Front panel controls.

 

De basisinstellingen die in elk beeldmenu te vinden zijn. Deze worden vaak niet goed begrepen. Wat resulteert in een matige afstelling, die mogelijk ook de levensduur van uw televisietoestel verkort.

 

  1. Contrast
  2. Helderheid
  3. Kleur
  4. Scherpte

 

De contrast en helderheidsinstelling behoren tot de belangrijkste aspecten van een ISF calibratie. Deze bepalen namelijk het dynamisch bereik van het weergegeven beeld. Het dynamisch bereik is het weergeven van het gehele videospectrum van het donkerste tot het lichtste deel, zonder dat er detailverlies(clipping) optreed. Het weergegeven beeld zal ook meer diepte hebben waneer het dynamisch bereik optimaal is.

 

Voor het afstellen van de helderheid, ook wel black level genoemd, zal een donker testpatroon worden gebruikt. Voor het afstellen van het contrast, ook wel white level genoemd, zal een 100 IRE testpatroon worden weergegeven. Die met de analyzer(lichtmeter) op de juiste waarde wordt ingesteld. 

 

De contrast en helderheidsinstelling zijn afhankelijk van de lichtsituatie bij U thuis. 

 

 

Kleurverzadiging

 

 

 

In het gebruikersmenu van uw plasma/lcd televisie zult U ook de kleurinstelling vinden. Dit wordt door een ISF professional ook op de juiste waarde gezet door middel van een aantal berekeningen. Vanuit de fabriek zal de kleurinstelling (bijna)altijd te hoog ingesteld staan. Vooral huidskleuren zijn een goede referentie voor het juist instellen van de kleurverzadiging. Vanuit de fabriek zullen huidskleuren meestal veel te rood zijn. Een ISF calibratie geeft uw televisie een natuurlijke kleurweergave. Imaging Science Solutions maakt geen gebruik van kleurfilters omdat dit niet in alle gevallen een juiste instelling voor de kleurverzadiging oplevert. 

 

Op de geavanceerde calibratie pagina wordt er verder ingegaan op het begrip kleur.

 

 

 

Scherpte(detail)

   

 

 

Het is belangrijk te weten wat scherpte wel en niet kan. Het is namelijk niet mogelijk om met de scherpte instelling van uw scherm, ook daadwerkelijk de fysieke resolutie van uw televisie te verhogen. Dit ligt vast in de bouw van uw toestel. Het fysieke aantal pixels, ook wel bekend als de native resolution 

 

Wat er wel kan worden gedaan met de scherpte instelling, is de overgangen tussen donker en licht voor het oog scherper maken. U zult dan mischien denken: waarom niet op de hoogste stand?. Omdat het te hoog instellen van de scherpte weer ongewenste verharding in het beeld introduceert. In de vorm van witte onnatuurlijke omrandingen rond objecten. Zo'n ongewenst gevolg van een te hoge instelling noemen we ook wel een artifact. Wat een te hoge scherpte instelling eigenlijk doet is het toevoegen van witte pixels in het beeld, die niet in het bronsignaal zitten. U ziet dus eigenlijk minder.